RSS Facebook

Článek 

Nožičkova vila v České Kamenici

21. 10. 2013 | autor: Jan Vaca

Stráň v České Kamenici ukrývá funkcionalistickou vilu, o které nevěděli ani odborníci. Autory cenné stavby, která vypadá stejně jako v době svého vzniku v roce 1933, jsou uznávaní německy mluvící architekti Victor Fürth a Ernst Mühlstein.


Ze silnice není vila téměř vidět. Je zaříznutá do prudkého svahu, navíc krytá stromy a keři. Do okolí "svítí" pouze jen velké okno, z něhož je rozhled téměř na celou Kamenici. Franz Nožička, který si nechal vilu postavit, si uměl dobře vybrat.


Stavět se začalo v roce 1932, kdy místní stavební úřad vydal všechna příslušná povolení. Investor Nožička si za autory svého domu vybral známé pražské architekty Mühlsteina a Fürtha. Franz Nožička, původem z Prahy, je musel znát právě odsud, vila v České Kamenici je totiž na severu Čech jedinou známou rozsáhlejší realizací. V Praze naopak po sobě oba architekti zanechali hned několik významných staveb.


Fürth a Mühlstein situovali vilu na jednu z teras Zeleného vrchu. Většina oken směřuje na jih, směrem ke svahu je umístěno víceméně jen technické zázemí domu. Z východní strany se vstupuje elegantně do zahrady, kromě hlavních vstupních dveří jsou tu i dvoukřídlové dveře vedoucí do hlavní obytné místnosti.


Vila je udržována téměř v původním stavu, současný vlastník provedl jen několik drobných stavebních úprav. "Rodiče se snažili zachovat původní vzhled vily a ani já nemám důvod cokoliv měnit. Z původního vybavení se ale nic nedochovalo, když se sem rodiče nastěhovali, byl dům téměř zcela prázdný. Původní je snad jen jedno ze světel," říká současná majitelka domu, dcera manželů, kteří se do vily nastěhovali v roce 1946. Z dostupných dokumentů vyplývá, že dům koupili za cca 160 tisíc korun.


Původní jsou tak i okna nebo atypická omítka. Jedná se o takzvanou pertlovanou omítku, která se v takové míře téměř nepoužívá. Majitelé po roce 1946 nechali na balkoně instalovat jen dřevěnou konstrukci na květiny, nyní je ale už pryč. Skvěle upravená je i zahrada, na jedné z teras je i dřevěný altánek, který ale zřejmě vznikl už před rokem 1932.


Děčínští historici a památkáři o vile neměli tušení, přestože v Kamenici opakovaně mapovali důležité stavby. Poblíž Nožičkova domu ostatně stojí i cenná secesní vila Franze Matzkeho, která byla zařazena i do projektu Slavné vily. "V rámci České Kamenice a okolí je to naprostý unikát. V Kamenici najdete barokní nebo gotické stavby, z novější doby secesní domy, funkcionalistická stavba je ale ojedinělá. Navíc je ta vila perfektně zachovaná," říká stavební historička Alena Sellnerová.


I autor toho článku (a spoluautor odborného webu www.decin-tetschen.net) narazil na vilu náhodou, její snímek objevil na webu historiků architektury z Melbourne, kteří na stránky umístili pasáž z Twentieth-Century Houses z roku 1934 vydanou v Londýně.


Tajemný investor Nožička


Vybudování takové vily bylo i ve 30. letech velmi nákladné. Z dohledatelných dokumentů vyplývá, že si Franz Nožička, který je na některých dokladech psán i v německé verzi Noziczka, pořídil pozemek za 85 tisíc korun.


Informací o investorovi Nožičkovi je jinak velmi málo. V telefonním seznamu děčínského okresu z roku 1934 je uváděn jako ředitel dr. Nožička. Ve stejném dokumentu, jen z roku 1942, je u něj už zmínka, že se jedná o ředitele na penzi. Ještě ve 20. letech byl hlášen na adrese v pražském Karlíně, odkud se odstěhoval právě do České Kamenice. Je možné, že to bylo kvůli nabídnuté práci.


Franz Nožička žil ve vile do roku 1946. Z dochovaných archiválií lze vyčíst, že mu byl majetek zabrán na základě Benešových dekretů, byl označen za nepřítele státu. Podrobnosti ale už nalézt nelze, stejně tak není známé, kde Nožička zemřel. Do organizovaného odsunu německy mluvících obyvatel České Kamenice podle evidence zařazen nebyl.


"V Kamenici to bylo po roce 1945 hodně divoké. Prošla tu polská armáda, poté tu řádili komunisté, moc dokumentů se nezachovalo," řekl děčínský historik Petr Joza.


Pokud máte nějaké informace o Franzi Nožičkovi, budeme rádi, když se ozvete.

[IMG]

celkový pohled

[IMG]

současný stav

[IMG]

celkový pohled

[IMG]

pohled na vchod

[IMG]

detail okna

[IMG]

nedatovaná fotografie

[IMG]

historická fotografie

[IMG]

altán v zahradě vily

[IMG]

lustr v hlavním pokoji vily, nic jiného se z původního vybavení nezachovalo

[IMG]

detaily zdiva

[IMG]

původní plány ze 30. let

[IMG]

Kupní slouva - str. 3

[IMG]

Kupní slouva - str. 2

[IMG]

Kupní slouva - str. 1